20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63737.294$

Şen: ”Buğday fiyatı 8.5 TL olmalı”

Şen: ”Buğday fiyatı 8.5 TL olmalı”

Edirne Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, bölgedeki tarımsal çalışmalarla ilgili bilgi verdi Şen, buğday fiyatının 8 ila 8,5 lira civarında olmasını önerdi.

Erdoğan DEMİR / Keşan Postası (İGFA) - Edirne'de Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, odanın çalışmaları çiftçilerin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Oda Başkanı Şen çalışmalar ve bölgedeli tarımla ilgili açıklamalarda bulundu. Ziraat Odası olarak ÇKS dosyalarını hazırladıklarını ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa çalıştıklarını kaydeden Şen, "Keşan’da 550 bin dekar bir tarım arazisi var. Bunlar ağırlıklı olarak, buğday, ayçiçeği ve çeltiktir. Edirne’nin baraj ve göletine sahip olan en fazla ilçesiyiz. Şu anda 27 baraj ve göletimiz var.42 bin alanda çeltik ekimi var. 3-4 köyde bahçecilik yapılmaktadır. Ayçiçeği, buğday ve çeltiğin yanı sıra kanola da var ama azınlıkta" diye konuştu.

Buğdayda taban fiyat konusuna da değinen Şen, “Şu anda buğday ve arpa da hasat dönemindeyiz. Geçtiğimiz hafta Edirne’de Ziraat Odaları olarak bir koordinasyon kurulu toplantısı yapmıştık.Türkiye Ziraat Odaları olarak Edirne’deki toplantıda önerdiğimiz fiyatını 8-8.5 TL aralığında önerdik. O da dekar başı 400 kilogram üretim yapabiliyorsak, ben her zaman toplantılarda her zaman aynı şeyi savundum" dedi.

Çiftçiyi kurtaracak olan verim olduğuna dikkati çeken Şen, "Bölgemizde açık üretim yapıyoruz. Üstü açık üretim yaptığımız için iklim şartları 1-2 ay içinde iyi oluşursa o yıllarda daha fazla verim alabiliyoruz. Bu yıl mesela bazı bölgelerde yağış oldu. Üreticimiz gübresini atıyorsa atabiliyorsa daha doğrusu o cümleyi kullanayım, bu yıl verimlerimizin iyi seviyede olacağını tahmin ediyorum. Ama atamayan üreticilerimiz de var. Biliyorsunuz 2021’den 2022’ye geçiş sürecinde biz üreticiler çok etkilendik. Neden etkilendik, enflasyon artı Rusya- Ukrayna savaşı, mazot fiyatı şu anda 26 TL civarında. Bazıları diyor siz o zaman mazotu 8-9 TL’den kullandınız. Ama kullanırken elimizdeki sermayemizi kullandık. Gübre ona keza 15 TL civarına çıktı, şu anda da o seviyelerde. Cumhurbaşkanımız açıkladı fiyatları bir süre durdu ama sonra yine ne hikmetse fiyatlar yine yükseldi. Toparlamak gerekirse üreticimizin girdi maliyetleri ile ana girdi maliyetleri gerçekten bu yıl çok fazla olduğu için buğday da 8 TL olması bir şey ifade etmiyor. Yeter ki bizim girdi maliyetlerimiz az olsun, kazancımızda az olsun ama istikrarlı bir seviyede üretim yapalım" çağrısında bulundu.

Şen ayrıca çiftçilerin 2022 Çiftçi Kayıt Sistemi dosyalarını teslim etmeleri için 30 Haziran 2022 tarihinde sona ereceğini kaydetti. Çiftçilerimiz dosyalarını önce Ziraat Odası’na sonra da Tarım İlçe Müdürlüğü’ne teslim etmeleri gerekmektedir.



Kaynak: https://www.ilkduy.com/haber/sen-bugday-fiyati-85-tl-olmali-37731

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Atlasya Elektronik